divendres, 14 de desembre del 2007

REFUGI DE LA GUERRA CIVIL AL CARRER BISCAIA (Barcelona, Catalunya) EN PERILL

Departament de Cultura. Direcció General de Patrimoni Cultural.

  1. Portaferrissa, 1 Palau Moja Tel. 93162700 dpatrimoni.cultura@gencat.net


Segons la llei de patrimoni 9/1993. Hi ha diversos nivells de protecció per al patrimoni històric:


  1. el més protegit: que sigui declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Depèn de la Generalitat de Catalunya i exemples serien la Catedral, la muralla romana de Tarragona, etc. És molt difícil aconseguir aquesta declaració, hauria de ser un refugi extraordinari. No es pot tocar sota cap motiu, està totalment protegit.


  1. Que sigui declarat Bé Cultural d'Interès Local gestionat per l'Ajuntament. Tampoc es pot tocar sota cap concepte. Està protegit. Pot ser qualsevol tipus de patrimoni, des d'una font a un edifici particularment emblemàtic, etc. Es pot sol·licitar per iniciativa ciutadana. Caldria posar-se en contacte amb Jordi Rogent del Catàleg del Patrimoni de la ciutat de Barcelona.


  1. Que sigui declarat Bé Catalogat. Gestionat per l'Ajuntament i té un nivell de protecció inferior, el poden tocar de manera que només es conservi una petita part com a testimoni o fins i tot res. No ens interessa.


  1. Existeix una quarta figura que seria Jaciment Arqueològic. Però a nivell normatiu no està considerat els elements que formen part de la guerra civil, hi ha un gran debat en com han de ser considerats, fins i tot pel que fa a les fosses comunes on s'utilitzen tècniques arqueològiques. Des del Departament de cultura ens aconsellen que fem un escrit dirigit al Director General de Patrimoni Cultural sol·licitant que es protegeixi aquest refugi i que també ha estat sol·licitat a l'ajuntament.


Contacte amb Cat Patrimoni entitat privada especialista en restes patrimonials de la Guerra Civil espanyola.

Estem en contacte amb Pere Tardà, el qual després de rebre un primer comunicat nostre respecte a la situació del refugi ens ajudarà amb els passos que s'han de seguir a partir d'ara.

Tel. 93 8698072/ 637811427 cat@catpatrimoni.com www.catpatrimoni.com


Estem pendents de poder contactar amb Informació Urbanística. Patrimoni Històric de la Guerra Civil Tel. 932914444

Retorn a la pàgina principal